Vergeving binnen juridische geschiloplossingen. Door Eileen Barker.

Hoewel het begrip vergeving op afstand staat in de  wereld van het recht, is vergeving een krachtig en belangrijk instrument voor het oplossen van conflicten. Voor het conflict dient een juridische oplossing gevonden te worden maar het liefst ook een vorm van tevredenheid en herstel waarmee het de periode van het conflict afgesloten kan worden.

Vergeving voorziet in het bereiken van al deze uitkomsten.

In een poging om te winnen, raden goedbedoelde advocaten soms hun cliënt af te vergeven. In één incident, waar een vrouw op zoek was naar compensatie voor ernstige medische verwondingen, wilde zij de verantwoordelijke persoon vergeven. Ze was verbijsterd toen haar advocaat haar vertelde: “Niet vergeven. Het zal uw zaak kwetsen.” Terwijl de advcoaat probeert om een juridische overwinning te behalen en de economische belangen van zijn cliënt te beschermen, negeerde de advocaat de andere belangen van zijn cliënt, zoals het in vrede leven met wat er gebeurd was en mededogen voelen voor de persoon die verantwoordelijk was voor de verwondingen van zijn cliënt.

De reactie van de advocaat op vergeving was waarschijnlijk gebaseerd op de onuitgesproken dictaten van een vijandige juridische cultuur, die partijen dwingt om hun verschillen, hun verwondingen en hun verontwaardiging te overdrijven. Het juridische systeem is gericht op schuld en ontkenning, waardoor mensen nog meer gepolariseerd, wantrouwend, en boos geraken dan ze waren toen ze begonnen. Door dit te doen, wordt het enorme leed waar rechtzoekenden vaak last van hebben niet gezien. In plaats daarvan, doet het juridische systeem pogingen om pijn en lijden te gelde te maken op basis van de grootste juridische fictie van alles: dat geld heelheid kan herstellen.

Vergeving heeft de potentie om een element van de mensheid en de genezing die hierin afwezig is geweest binnen het juridisch gebied te introduceren. Dit is essentieel gezien vele mensen in de samenleving cynisme en wantrouwen hebben in de richting van het juridische systeem en veel advocaten die grote ontevredenheid hebben met hun baan omdat die werkwijzen niet meer in lijn zijn met hun eigen waarden. Door de erkenning van de grote emotionele gevolgen van een conflict, hebben advocaten de mogelijkheid om de waardigheid en leiderschap te herstellen binnen de advocatuur. Terwijl de juridische strijd slechts leidt naar een dure zakelijk conflictoplossing, vergeving biedt een weg van geschillenbeslechting die zowel praktisch als transformatief kan zijn. Het biedt de partijen de kans om gezond worden voorbij een vonnis of financiële compensatie.

In geval van een conflict, kan vergeving een krachtige en empowerment keuze. Zoals Gandhi zei: “De zwakke kan nooit vergeven. Vergeving is een attribuut van de sterken. Vergeven betekent niet dat een gewonde persoon door de vingers moet zien wat er is gebeurd. Het betekent ook niet dat hij vergeet wat er is gebeurd. Integendeel, vergeving is een beslissing om te accepteren wat niet kan worden veranderd, door het veranderen van dat ene ding dat wel binnen iemands macht ligt: een eigen verhaal. In essentie, vergeving is een beslissing om een nieuw verhaal over wat er gebeurde te maken. Het is een middel om het verleden achter te laten, zichzelf te hervinden en verder te kunnen. Dit artikel biedt een overzicht van vergeving. Het is mijn hoop dat met onderwijs en begrip, advocaten en mediators beter in staat zullen zijn om klanten te ondersteunen op het gebied van vergeving. Het begint met een bespreking van twee types van vergeving voor juridische geschillen relevant: (1) bilateraal vergeven, waarbij vergeven wordt verwisseld verontschuldiging of andere vorm van wroeging, en (2) unilaterale vergeven, waarbij vergeven alleen wordt uitgevoerd door één partij. Het onderzoekt vervolgens misvattingen over vergeving, redenen voor de weerstand tegen vergeving en hoe vergeving heeft betrekking op ethische verplichtingen van een advocaat. Ten slotte biedt de training suggesties hoe advocaten en mediators vergeving kunnen toevoegen aan opties beschikbaar voor hun klanten.

 

Vergeving begrijpen

 

De essentie van vergeving is het opgeven van wrok, woede en haat. Kenneth Cloke, een pionier in het verdedigen van vergeving in mediation, benadrukt dat vergeving een proces is, een manier om de pijn van het verleden los te laten;

Vergeving is niet alleen een resultaat, maar is een proces van loslaten van het verleden en de opening naar de toekomst waar we onszelf meer volledig gaan accepteren en de negatieve energie van het verleden niet meer nodig hebben. Het is een manier om ons los te maken uit het verleden, los van de last gevormd door onze eigen valse verwachtingen en van de pijn die we hebben door de handen van anderen. Het is een versie van het oordeel inclusief onze oordelen over onszelf.

Niettegenstaande de voordelen van vergeving, deskundigen waarschuwen een bemiddelaar, of een derde persoon met het vertellen van de partijen dat zij moeten vergeven. “Het vermogen om te vergeven of niet, hangt samen met de rouwfase en het moment een deel van de waardigheid terug te willen vorderen en de wanddaad hebben overleefd.” Dus, het smalle pad dient door een mediator of advocaat vakkundig bewandeld te worden om de mogelijkheid van vergeving bij hun cliënten te verkennen. Het volledige kunnen vergeven is een kwestie van persoonlijke beslissing.

Vergeving is altijd een keuze van de klant die vrij is om vergeving te proberen of te verwerpen. Er mag nooit enig druk op de cliënt om te vergeven zijn. Tegelijkertijd zijn er cliënt die bij het idee van vergeving op het eerste plaats steigeren maar dan toch van gedachten veranderen. De persoon die als eerste over vergeving praat is niet perse de laatste.

 

….. (dit is een deel van een artikel van Eileen Barker. Verder lezen in het Engels en meer, klik HIER)

 

 

Biografie

 

Eileen Barker is advocaat/mediator gevestigd in San Rafael, Californië, die is gespecialiseerd in het helpen van partijen in het bereiken minnelijke resoluties binnen het bedrijfsleven en familie conflicten. Ze geeft trainingen en lezingen over mediation, conflictoplossing en vergeving en is Adjunct Professor of Law aan UC Berkeley.